De Kerngroep
De Kerngroep speelt een cruciale rol in de dagelijkse en korte termijn zaken van ons project. Het team bestaat uit vier leden: Gerrit Demolder, Ine Vanruymbeke, Wim Vandorpe en de regiocoördinator.
Deze groep komt regelmatig samen om de volgende taken uit te voeren:
- Doelen en Plannen Bewaken:
Ze zorgen ervoor dat we trouw blijven aan onze doelen en de plannen die we hebben opgesteld. - Ondersteuning en Beoordeling van de Regiocoördinator:
Ze bieden ondersteuning aan de regiocoördinator en beoordelen zijn/haar prestaties. - Financiële Beslissingen Nemen:
Ze nemen belangrijke financiële besluiten die essentieel zijn voor de voortgang van ons project. - Vergaderingen Voorbereiden en Leiden:
Ze bereiden de vergaderingen voor met de Lokale Werkgroep en leiden deze, waarbij ze zorgen voor een goede uitwisseling van feedback.
De frequentie van de samenkomsten varieert: Normaal gesproken komen ze elke zes weken tot twee maanden samen.Ze kunnen echter ook op kortere termijn bijeenkomen als er dringende zaken zijn, zoals budgetproblemen of specifieke vragen over het leerlingenvervoer.
De Lokale Werkgroep
De Lokale Werkgroep is het stuurteam voor de regio Midwest en speelt een cruciale rol in de uitvoering van ons pilotproject. Hier zijn de belangrijkste punten over hun taken en verantwoordelijkheden:
- Vaststellen van Regels: Aan het begin van het project hebben zij alle regels vastgelegd die het kader vormen waarbinnen we opereren.
- Aanpassingsbevoegdheid: Ze hebben de bevoegdheid om deze regels aan te passen wanneer dat nodig blijkt.
- Gebruik van Algemene Richtlijnen: Voor situaties die niet door de specifieke regels worden gedekt, vallen we terug op de algemene richtlijnen voor leerlingenvervoer.
Ze komen normaal gesproken vier tot vijf keer per jaar samen. Dit kan vaker zijn als er dringende kwesties zijn. Elk deelnemend pilootschool is verplicht om een vertegenwoordiger naar de vergaderingen te sturen. Als de directeur verhinderd is, moet een bevoegde vervanger worden gestuurd die beslissingsbevoegdheid heeft. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken ze het beleid en houden ze toezicht op de uitvoering van projectactiviteiten:
- Ze beoordelen ook hoe effectief het beleid is en geven advies over mogelijke verbeteringen.
- Ze geven leiding aan de regiocoördinator, voorzien van noodzakelijke sturing en feedback.
- Soms nodigen ze externe experts uit, zoals mobiliteitscoaches, om updates te geven en te adviseren over specifieke vraagstukken.
De Commissie
Soms komen ouders en scholen er samen niet uit. Dan is er een commissie in de regio Midwest die eens per maand bijeenkomt om deze zaken te bespreken. Zij kijken naar speciale gevallen, zoals:
- Wanneer een kind thuis moet worden opgehaald.
- Als de woonafstand van het kind tot de school groter is dan de vastgestelde maximale afstand van 35km.
- Als de woonafstand kleiner is dan de minimale afstand (1,5 km voor basisonderwijs en 4 km voor secundair onderwijs).
Deze commissie neemt beslissingen over deze uitzonderingen en bepaalt hoe lang deze beslissingen geldig zijn. Als ze het niet eens kunnen worden, stemmen ze. Een voorstel wordt aangenomen als meer dan de helft van de stemmen voor is. Deze teams werken samen om ervoor te zorgen dat alles rond het leerlingenvervoer soepel verloopt en dat alle kinderen veilig en op tijd op school komen.